söndag 1 januari 2012

Julbak

Det har blivit en hel del julbakande under julen. Det största projektet blev vårt fina pepparkakshus som barnen och jag kämpat med att dekorera. Med kristyren och godiset som blev över blev det lyx-pepparkakor!
Receptet på degen har jag fått från mamma och är ett riktigt favoritrecept. Goda kakor med mycket smak och perfekt konsistens på degen.

Pepparkakor:
1½dl grädde
3hg farinsocker
2hg smör
1½dl sirap
 tsk malen ingefära
3tsk malen kanel
3tsk malen nejlika
3tsk bikarbonat
7hg vetemjöl

Kryddor, sirap & farinsocker värms och röres ihop. Tillsätt smöret så att det smälter & rör ihop.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Grädda i mitten av ugnen i 200graders värme i ca 5 minuter.

Det har också blivit lussekatter!

Lussekatter: (ca 35st)
50g jäst
100g smör
5dl mjölk
250g Kesella lätt
2 påsar saffran
1½dl socker
½tsk salt
ca 17dl mjöl
Russin
1 ägg till pensling

Smula jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör till jästen löst sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40min. Arbeta ihop degen och baka ut till ca 35st lussekatter. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta ca 30min. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Inga kommentarer: